piatok 3. októbra 2014

Indonesian timeline



Práve som si uvedomila, že som sem vôbec ale vôbec nič z Indonézie nedávala. Ako... nebolo veľmi ťažké si to uvedomiť, ale keď človek balansuje medzi cestovaním, Indonéziou, Slovenskom, nešťastnou láskou, nie príliš nadšenými rodičmi a učením, vyšumí to. Je to trocha škoda, pretože som už z Indonézie videla dosť. Napravím. Budú foto z Prambananu, Borobuduru (najväčší buddhistický komplex na svete), 1000ostrovov, pár sopiek a aj z najnovšieho životného adventure tripu "Malé Sundy ťa nezabijú, Malé Sundy ťa posilnia". A samozrejme z Jakarty.

Zatiaľ som sa sem rozhodla hodiť výber zo svojich FB statusov a iných sránd pre lepšie pochopenie tejto krajiny:

1. Takto nejako to začalo (1. apríla)



"Som nazive. Sracku som este nemala. Zato jazdu v angkote, prve kyblikovanie a nepremysleny vstup na zachod bez tych tristo utierok a detolov, co som brala hej. Ano, je tu teplo, ponasa sa to na Dubaj krizeny s Mauriciom a este neprsalo. Vcera som sa v lietadle udrbavala na Indonezanke, ktora rozjimala ako zjest Veselu kravu, dnes sa moja nova kamoska udrbava na mne, ze pijem teplu kavu a este k tomu poobede. Hej, a este by som sa chcela podakovat facaku, ze mi svojho casu dopomohol dostat sa k clanku o tom, ako vyzeraju byty ludi po celom svete, Azia specialne. Mnohonasobna vdaka patri autorom vsetlych publikacii a blogov, co som o tejto krajine citala a tiez mojim rodicom, ktori ma od mala vlacili kade-tade. Inak by bol kulturny sok vazna vec a nie vtipna."

2. Deň, keď som sa rozhodla, že keď už nemôžem mať normálnu sprchu, len kýblikovú, tak pôjdem full retard.




3. A keď ma poslali robiť školenie do zazobanej firmy na palmový olej a ja som prvýkrát videla Jakartu zhora.




4."Ten den, ked oficialne prestanes nadavat na cistotu slovenskych vlakov. Ten den, ked ti krysa prebehne popod nohy a ty mas zabky. Ten den, ked spominas v dobrom na hajzle v Uzhorode a izbu na Mlynoch. Ten den, ked do angkotu nasadnu zebraci a tvoja spoluputnicka im s obavami vysvetluje, ze nemame peniaze nazvys a nebolo by pekne, kebyze nas okradnu a ty sa len skeris, lebo su komicki a ty im nerozumies — (– cítí se nečestně)"

5. Prekvapivá Indonézia: "To si tak človek sedí na múriku o tretej ráno vo svojich nových svietiacich myšacích ušiach a slopká odporné hnusné indonézske pivo a ľaľa, na druhej strane ulice dávajú Indonézania v plnej premávke illegal street racing. Zapojiť sa mohol každý, to ste buď svojím rodinným autom prešli okolo divákov alebo ste zastavili na štartovacej línii a počkali si na súpera."

6. "Super deep update - Desať dôvodov, prečo sa v Indonézii cítim tak na polovicu svojho skutočného veku:

1. Väčšinu času trávim v škole
2. Mama mi volá každý deň a kontroluje, čo som jedla 
3. Furt ktosi striehne, akú návštevu si privediem domov
4. Takmer žiaden chlast
5. Aj tapetu na ksicht som už vzdala (aj copík skoro furt nosím)
6. Zvýšený počet hodín strávených v blízkosti herných arkád
7. Na telefóne nemám paušál ale kredit
8. Žiadne výstrihy (no...väčšinou)
9. Žerem vitamíny
10. A ešte si aj kupujem kakavko v krabičke
Duh... a vytrvalo hľadám disneyovku, ktorú som ešte nevidela"


7. "A tu som sa roztopila: "Velice dojímavý vyučovací proces - "Vera? a mohla by si nám dať na záver radu do života?"

8. "Keď som šla za našimi do Singapuru: "Idem teda teraz do civilizovanejšej krajiny. Zosumarizujme preto v krátkosti Indonéziu. Zadok mám odretý a ruku poškrabanú, bo som padla na koral. Lýtko som priškvarila o motorku, bo som sa musela naučiť the hard way, že sa nastupuje a zoskakuje zľava. Také modriny, ako po "šoférovaní" skútríka na Bali som nemala ešte nikdy, ale to zato, že som mizerný šofér a jazda vľavo tiež asi nebude moja silná stránka. Odpustím si detaily o tom, prečo som tu jeden týždeň žrala len ryžu, niežeby mi to v konečnom dôsledku uškodilo. Ľudia sú tu extrémne ľahkovážni a robia bordel aj na tých najkrajších miestach. Tú väčšiu polovicu času má človek pocit, že táto krajina sa prepadá rovno do pekla  na druhej strane mi to ukázalo, že umývadlo je západný buržoázny výmysel, že som mala blbú mienku o postavení žien v tejto krajine, že existuje kondicionér na hijab a že aj pohreb môže byť veľká party (za predpokladu, že zabijete dosť byvolov). Nech je ako chce, dnes po troch mesiacoch zažijem po prvýkrát zase sprchu, ktorá nebude z kýbla, bude teplá a ešte aj čistá. A to všetko naraz!    goodbye Jakarta (bude mi to chýbať  trocha)"

A potom som šla preč. Po lete som ale hurá späť v Jakartičke.

10. "Divotvorná Indonézia. Samozrejme žijem. Otázka je, či ma skôr skolí depresia a nefalšovaná klaustrofóbia z tmavej kutice o veľkosti 2x2 (prišla som na to, že pidiizba s nepeknými stenami bez okna je horšia ako akákoľvek špina). Pozn. steny som vydekorovala reklamami z novej Emmy, takže teraz si idem v línii Jeana Paula Gaultiera pre Lindex. A ak ma nezabije depresia z kutice, ani zajtrajší večer v podaní ambasády na počesť ústavy, tak ma zabije a obžerie varan na výlete na Komodo. Ale Zuzana ma dnes vzala do kostola, kde som mala možnosť obdivovať božiu krv v malých kelímkoch, takže možno začnem veriť na zázraky."

And finally posledný skvostný výlet :)

11. "Som späť. Stále nažive. V civilizovanej ehm Jakarte. V krátkosti to bolo veľmi fajn: neplánovane sme sa povozili po polke Lomboku, narýchlo naskočili na loď po ostrovoch, nechali prepadnúť lístky na bus, spoznali asi dvadsiatich fellowEurópanov, pofotili sa s prežratými varanmi, boli na pink beach, ktorá nebola pink, plávali ponad žraloky a raje, videli konečne tie super katalógové pláže s bielym pieskom a bez bordelu, vytrepali sa na pár vodopádov, odreli si kolená (aplikovateľné len na mňa), zažili neuveriteľne skvostné pohľady pri hľadaní ubytka, navštívili miestny kostol aka triedu na výučbu angličtiny s hordou roztopašných deciek, kukli si sunrise na sopke s troma farebnými jazerami a dali si tam turka a slivku a prirodzene využili najlepšejší miestny transport (situácia č.1 česko-slovensko-poľské kvarteto zabíjajúce šváby v malej dodávke, kde sú dole hlavou vzadu priviazené kurky, na streche koza žerie lístie a ľudia sedia všade, situácia č.2 niektorí mali to šťastie a povozili sa na korbe so zeleninou - oba prípady za vypeckovaného tohto hitu" https://www.youtube.com/watch?v=vKx-wOoGiyo



4 komentáre:

  1. Nikusa, rada o tebe pocujem, citam,,,,

    OdpovedaťOdstrániť
  2. AAAA, uz si tu chybala, ak bude cas, len postuj a postuj, budem neskonale rada! :)

    Footlooseinthecity- holka- nechce sa mi prihlasit na blogger, tak postujem ako anonym :P

    OdpovedaťOdstrániť