utorok 11. februára 2014

Good ol' Calam


Toto je príbeh o žene v mužskom svete, o romantike Čiernych vrchov Južnej Dakoty a o jednoduchej mužskej mysli, ktorá ide skôr po peknom zadku ako po pištoľníckej zručnosti :P Jeho hlavnou star je Doris Day.

Nebudem sa moc rozpisovať o deji. Calamity Jane je americký muzikál z päťdesiatych rokov. Keď sa herci vozia na koníkoch, vidíte za nimi plátno, ale keď spievajú robia to tak nejako... poctivejšie. Fakt sa snažím nevyznievať ako nostalgický mamľas, ktorý nedokáže oceniť dnešné filmy a hercov, lenže aha:

                             

Proste mi príde, že sa taká Doris Day musela na tejto scéne neuveriteľne namakať. A všetko toto - namakané tanečné vložky, tralala pesničky a love story (najlepšie dupľovaná s dvojitou svadbou) - robí muzikál muzikálom. A ja som úchyl na muzikály. Zbožňujem Top Hat a Singin in the rain. Príbeh o ľahko veľkohubej pištoľníčke, ktorá sa zamiluje a potom akože objavuje svoju ženskú stránku a potom aj tak skončí úplne inak (aj keď od začiatku viete ako) ma bavil. Dokonca ma donútil, trocha si naštudovať, ktože bola tá známa Calamity Jane a prečo sa z nej stala hraničiarka. A aj som chcela vedieť, keďže voľnou predlohou muzikálu bol jej život, ako to bolo s jej veľkou láskou k Divokému Billovi. 


Navyše celý tento 101 minútový počin je rozkošne teplúčko farebný.

Fun facts: 

1. Calamity Jane vraj bola skutočne na svoju dobu kus cice (aj keď, ja som si googlila fotky a eeehh).
2. Bola negramotná (aj keď sa potom našli nejaké neodoslané listy pre jej dcéru - eeehh).
3. Furt je kopa nejasností okolo toho, či sa s tým Divokým Billom vzali alebo nie a či teda mali tú dcéru.
4. Lebo ak ju mali, tak ju niekomu šupli do starostlivosti.
5. Divokého Billa strelili do chrbta kvôli pokru a Jane sa pravdepodobne upila (ale to dávno neboli spolu).
6. Aj tak sú pochovaní vedľa seba (lebo Billovi kamoši si z neho spravili joke, že mu ju uviažu na krk aj po smrti. A na jej adresu sa vyjadrili, že teda keď jej bol vlastne nanič ako živý, nech si ho užije mŕtveho).




1 komentár:

  1. :D :D :D fun facts klasicky pobavili najviac :) ked som bola mladsia, bola som viac muzikalova, do mojej dospelosti zostal ako srdcovka jedine Hair :)

    OdpovedaťOdstrániť