nedeľa 6. januára 2013

Gatsby the Great: kniho-filmo a pre-filmo recenzné klbko



Urobila som niečo pre svoje zdravie a prečítala si Veľkého Gatsbyho od Fitzgeralda. Jazz age, baby, roaring twenties. Všetci by sme si to chceli na chvíľu skúsiť. Raz si kvôli tomu aspoň zájdem do New Orleans.

Prvú zmienku o tejto knihe som našla v Murakamiho Nórskom dreve. Blahorečili ju Nagasawa (ten študent diplomacie) aj Toru Watanabe. Tak som si myslela, že to musí byť ťažko inteligentné a zaradila som si titul do šuflíka PREČÍTAJ v mojej hlave.

Navyše ma magicky upútal trailer k novému filmu - stále skúšam odfixovať si od DiCapria ideu z Titanicu, hoci to nie celkom ide, všetci hejteri musia uznať, že je to výnimočný herec - na margo ktorého už len dodať, že sa zase dočkáme jedného impulzívneho psychopata. Lebo Gatsby bol psychopat. Tú postavu hral predtým Rob Redford, ale DiCaprio bude snáď ešte lepší. Podľa mňa je Jay Gatsby úplne presne to, čo zvyčajne DiCaprio hrá. Blonďatý bohatý, úspešný americký sen, ktorému ku koncu filmu švihne a celý čas predtým mu visí nad hlavou neurčitá tragédia.





Jedno teda ale vieme naisto, hudba bude super. Už len Love is blindness - cover od Jacka Whitea - je najsamskvelá verzia tejto pesničky. Je taká skvelá, že som si stiahla jeho najnovší album, to neskúšajte, sú to sračky.


Veľký Gatsby je kniha, ktorá sa číta sama a za jeden večer. Nejde mi do hlavy, prečo to Murakami spomína ako obľúbenú knihu nejakého chlapa. Dokonca aj v tom hlúpom filme Ugly Truth (s Butlerom mmmm) to hlavná protagonistka spomína ako obľúbenú knihu nejakého chlapa. Podľa mňa to je inteligentný román pre baby. Sorry fakt. A som na pochybách, či to písal on. Ono totižto pani Fitzgeraldová bola dobrý beťár. Golden girl Zelda. Schizofrenická Zelda zavretá na istý čas do blázinca. Ty vole, Scott a Zelda...musela byť dvojka. Hlavne keď im do toho z času na čas zakafral kamarát Hemingway. Zelda bola okrem iného bohatá a Fitzgerald segiň málo zarábajúci spisovateľ. Pravdepodobne z tejto traumy potom vzišlo celé jeho/ich literárne dielo. Zelda ale tiež z času na čas napísala poviedku, takže sa šepká, že Gatsby je jej zásluha. Osobne aj verím tomu, že to písala žena.








Kniha je o americkom sne. Viete, čo je americký sen. Že môžete dosiahnuť všetko. Tiež je do toho zakomponovaná metafora so zeleným svetlom - zeleným majákom, ktorý dáva Gatsbymu nádej, majákom za ktorým ide tou svojou cestou amerického sna. Lebo maják predstavuje hlavnú ženskú protagonistku Daisy Buchananovú. Nechcem veľmi spoilerovať, tak budem len porovnávať.

Daisy je úplne nádherná žena. Vznešená, jemná, bohatá, s melodickým hlasom. Ten hlas je veľmi podstatný. Nepoviem prečo. Kniha je ale napísaná tak majstrovsky, že sa postavy nieže celý čas vyvíjajú, ale len po troške odhaľujú ďalšie svoje už zakorenené vlastnosti. A preto Daisy v knihe čitateľ striedavo zbožňuje alebo jej nadáva do hlúpej pizdy. Teda aspoň tak som to pochopila... že to bol zámer. Vo verzii filmu s Miou Farrow v úlohe Daisy som jej do pizdy nadávala celý čas. Ale keď to Mia Farrow je hlúpa. Teda nie ona, ale každá postava, ktorú hrá. Jediné, čo je na nej úplne geniálne, je práve jej hlas, takže predpokladám, že to bol jeden z hlavných faktorov, prečo ona. A hej hej, je fakt krásna. Ale hlúpa, bože. Som dosť zvedavá na slečnu Mulligan, ktorá nie je ani zďaleka taká pekná ako Farrow. Porovnávanie bude stáť za to.









Skvelou postavou je rozprávač Nick Carraway, ktorý v podstate ako jediný prejde nejakým edukatívnym posunom. Hral ho Sam Waterston, ktorý po tom veľkú kariéru nespravil, ale zato som sa skoro pocikala, keď som videla, ako vyzerá teraz. Nick je dobrák a Sam tak vyzerá, takže vo d baja, whatever. Tobey Maguire už vie, ako hrať dobrého chlapca odvedľa, čiže sa od neho možno dočkáme aj výbornej veci.

Perlou v tomto vášnivom twenties svete je golfistka Jordan Baker. Pragmatická drzaňa. A tu som sa pre zmenu skoro poskladala z Lois Chiles. Značne šliapala Farrow na päty a s tým jej zamatovým hlasom by som jej nepovedala nie asi ani ja. Jordan Baker je postava víťaza a trocha mrchy. Chiles zahrala megazvodkyňu a totálnu femme fatale, ale to jej už kvôli jej zjavu a prejavu odpustíme. Akú zmenu prinesie mne absolútne neznáma slečna Debicki? V ukážkach pôsobí trocha neohrabane.






V oboch filmoch som sklamaná voľbou na rolu Daisynho manžela, Toma Buchanana. Hrá pólo a má byť veľký. Vážne veľký a robustný, aby bolo jasné, že môže Daisy hocikedy zlomiť a že má ostatných strašiť. Bu. Ale v oboch filmoch vyzerá dobre postava hysterickej troška pri sebe milenky mrchy Myrtle (aj keď to, že je pri sebe, asi v ani jednom filme nenájdeme). Thumbs up za ňu.

Na záver super dlhého textu, ktorý sa divím, že sa mi chcelo písať a som rada za každého, kto ešte vie čítať aj písmenká a nielen obrázky, si neodpustím upozornenie na pár metafor, ktoré si treba všimnúť. Scéna s košeľami nie je výmysel pána režiséra, je aj v knihe a je výrazom zlatého života a rozmaru. Oči pána Eckleburga na billboarde sú niečím neuchopiteľne abstraktným. Zvykne sa to prezentovať tak, že reklama vzhliada na postavy ako boh, pretože boh opustil Ameriku. V každom prípade, tento význam nie je podľa mňa ničím podložený.

Týmto končím klbko. Prečítajte knihu, mňa potešila a vdýchla mi taký tragický swing do kolien a veľa melanchólie. Nech sa páči, kto by si chcel prečítať o knihe a symboloch a Amerike VIAC.


Photos & Gif: Screenshot



7 komentárov:

  1. v citacke ma tato kniha caka uz asi mesiac, len nie a nie sa k tomu dokopat, pretoze dalsich 300knih ma tam caka tiez a su nedockavejsie :) ale rozhodne si knihu chcem precitat este pred zhliadnutim filmu :) inak v poslednom case som sa skor otocila na vychod (co sa tyka citania knih), napr Tolstojova Anna, alebo Puskinov Onegin (btw film z roku 1999- Ralph Fiennes, Liv Tyler- velmi velmi odporucam!) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. oj, Annu mam tiez na waitliste, ale jaksi sa nedari. Dik za tip na film, to moze byt fajn. A ten Gatsby urcite stoji za to, plus je to naozaj vec na jeden vecer.

      Odstrániť
  2. a som zabudla dodat, ze dobre spisana rečka (recenzia) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. máš ráda Jacka Whita a Velkého Gatsbyho? to je skvělý :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. mám mám :) ale Jack ma tým posledným výtvorom fakt nedostal

      Odstrániť
  4. pozri si film Polnoc v paríži, tam veľmi dobre uvidíš aký bol zelda a scott podarený párik :D perfektný film, čo sa teda tejto stránky týka, takej vtipno historickej :D na gatsbyho mám poprečítaných milión recenzii, videla som vela ukážok, dokonca aj v príprave na maturitu sme malu vychádzať z ukážky ale nemám čas, už teraz mám rozčítaných pár kníh a do budúceho týždna musím este Puskina na seminar :D teším sa ale stále viac na gatsbyho :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tak to som nevedela, ze v tom filme hraji tieto zhyrale umelecke postavy :) to si asi fakt pozriem

      Odstrániť