piatok 25. apríla 2014

Toto je neprípustné všade (not only in Indonesia)


No myslela som si, že môj druhý post z Indonézie bude o pár fotkách bordelu a o podivných miestnych zvykoch, ale toto je dôležitejšie.

Pred asi dvoma mesiacmi indonézske úrady podmienečne prepustili na slobodu Austrálčanku Schapelle Corby. Aby sme si rozumeli - prvá a nasledovne aj druhá vec, ktorú som si na indonézskej pôde prečítala bola - Za pašovanie a konzumáciu drog je trest smrti. A v duchu som následne rozmýšľala, či budem musieť precliť svoju fľaštičku domácej a či budem musieť niekoho podplatiť. Nemusela som.

Schapelle sa ale na colnom zasekla.

Čeknite toto video a uvidíte bezprostrednú reakciu človeka, ktorého mozog veľmi prudko pracuje na tom, či sa má bezprostredne zložiť, zabiť sa priamo na mieste alebo to v sebe zamknúť. A nie je to veľmi pekný pohľad.




Dostala dvadsať rokov. S tým, že ešte uvažujú o doživotí. Povedala, že jej to je jedno. Že v tom už nevidí rozdiel, že si nevie predstaviť život po. Šupli ju do indonézskej väznice na základe výpovede colníka. Záznam z letiska nemali. Odtlačky z tašky vziať nechceli. Ganju spálili a porovnať váhu batožiny pred odletom a po pristátí (reku však 4,2 kila tej ganje a.k.a. nárastu váhy batožiny sa snáď dá zistiť) tiež spoľahlivo odignorovali. 

Sacha Stevenson - autorka videí How to act Indonesian (fakt na posranie dobré :) - sa k tomu vyjadrila veľmi pekne a očividne aj na báze vlastnej skúsenosti (och god, ja tú ženu žerem).



A jo. Všetci vieme, že tieto príbehy ako niekoho zabásli v Thajsku sú časté a nezáživné. Ako domáce násilie, politická korupcia a prehra vo futbale. Ale ako sa cíti persóna, ktorá zrazu číta 20cm pred nosom obrovský nápis TREST SMRTI? Čudne. A je rada, že si zamkla kufor. A je rada, že si ho nechala omotať na letisku v Budapešti fóliou. Lebo taká Schapelle napríklad v tom väzení prišla o rozum, zamkla sa do nejakého príšerného Disneylandu vo vlastnej hlave, kde jej matka bola bacharka a jej netere a synovci žili v kanále pod záchodom a bude sa z toho zbierať navždy. Toľko k téme "prijatie svojho osudu" alebo "večný boj" alebo prečoprávejamámbyťpríkladomnespravodlivostisveta. Netrápia vás tieto veci aspoň občas?

Viac a prehľadne tak ako to máme radi na Wiki

PS: Kultúrne vplyvy v Indonézii spôsobujú nasledovné naklonenia verejnej mienky: 
1. Vláda sa o občanov stará. Hej hej, máme veľa skorumpovaných politikov, ale vláda chce občanovi dobre. A zákony sú možno prísne, ale treba ich dodržiavať.
2. Konzumenti drog by mali zdochnúť. 



1 komentár:

  1. Uff. Keby nie teba, tak o tejto sprave by som v zivote nepocula- prave preto, ako tieto "pribehy" beriem, som musela upustit od sledovania sprav...chcela by som k tomu napisat vela, ale akosi som sa zasekla...

    OdpovedaťOdstrániť